Putika je najpogosteje označena kot bolezen protina ali celo bolezen preobilja. V preteklosti je bila tovrstna bolezen predvsem domena kraljev, ker so uživali izjemno bogato mesno hrano ter seveda tudi večje količine alkohola. Dandanes pa je tovrstna težava postala domena množic – zaradi sprememb prehranjevalnih navad. Ko se bližajo praznični dnevi, z njimi pa tudi nekoliko več nezdravih navad, se tedaj poveča tudi število oseb, ki jim putika ne prizanaša.

Na sploh pa je putika oziroma protin presnovna bolezen. Nastane pa zaradi nalaganja kristalov sečne kisline v sklepe in še v druga tkiva. Ravno kristali pa v sklepu lahko povzročajo vnetje. Pojavi pa se pri osebah, ki imajo stalno povečano sečno kislino v krvi. Praviloma pa se vse skupaj začne na nožnem palcu. Prav tako se lahko pojavi tudi povišana telesna temperatura.

 

Kateri so ključni vzroki za nastanek putike

Zanimivo je, da je putika bolj pogosta pri moških. Rizični dejavniki pa so zlasti visok oziroma previsok krvni tlak, neustrezna prehrana, pitje alkohola, debelost, visok holesterol, sladkorna bolezen, bolezen ledvic in nekatere vrste zdravil.

Putika oziroma bolezen protina

Protin oziroma putika torej nastane zaradi visokih vrednosti uratov v krvi, Vemo pa, da je ravno urat bistvenega pomena za našo prebavo. Neprebavljen preostanek pa se prefiltrira skozi ledvice ter izloča s pomočjo urina. Če naše telo proizvede preveč urata oziroma ga ne zmore izločiti, se kristali pričnejo kopičiti v kitah in sklepih. Slednje povzroča vnetje, pritisk, ne nazadnje tudi precej hudo bolečino.

 

Nenadno vnetje sklepa

Akutni napad putike oziroma protina se praviloma pokaže kot nenadno vnetje sklepa. Pogosto pa dogajanje prične ponoči. Najbolj pogosto je torej prizadet palec na nogi. Ta oteče, pordi, je precej močno boleč in bolj topel na otip.

Prav tako se lahko pojavi še mrzlica ter povišana telesna temperatura. Seveda so lahko prizadeti še drugi sklepi, na primer peta, gleženj, nart, koleno, zapestje, komolec.