Kot študentka kemije sem poleti nekaj tednov delala na bazenu. Skoraj dnevno je potekala analiza vode, saj sem mogla ugotoviti ali so v njej prisotni kakšni škodljivi mikroorganizmi. Vzela sem vzorec vode in ga odnesla v laboratorij, kjer sem ga pogledala pod mikroskopom. Redna analiza vode je pomembna prav zato, da se preprečijo okužbe. 

O svojem delu sem pisala tudi v poročilih, ki sem jih mogla oddati na koncu letnika. Kemija in analiza vode sta me že od nekdaj zanimali, zato sem se odločila za ta študij. Čistost ali nečistost vode nam lahko veliko pove. V njej je tudi veliko življenja – od največjih sesalcev do najmanjših mikroorganizmov, ki so lahko za naše zdravje zelo škodljivi. 

Moj študij ne zajema samo kemije, ampak tudi veliko:

  • Biologije
  • Matematike
  • Pedologije

K zadnji spada tudi analiza vode, saj je v njej prisotnih tudi veliko mineralov, ki prihajajo iz tal. Pomembno je, da se analiza vode redno izvaja, še posebej za pitno vodo. V Sloveniji je na srečo voda iz pipe varna in jo lahko pijemo brez skrbi. Ni pa tako drugod po svetu, še posebej v velikih mestih kjer so v podtalnicah tudi škodljive snovi.

Lastnik bazena je bil zelo zadovoljem z mojim delom, saj je bila analiza vode opravljena podrobno in redno. Vsak dan je tudi on dobil poročilo o čistosti vode in tako gostom nudil varno kopanje. Na koncu sezone me je vprašal ali bi si želela delat pri njemu, ker bi me rad zaposlil. 

Nekaj dni sem razmišljala to ponudbi. Vedela sem, da bo analiza vode tako ali drugače del mojega dela in to kar sem počela med prakso mi je bilo zelo všeč. Odločila sem se, da delo sprejmem, saj me je veselilo in tudi z njim sem se lepo razumela.