Vitamin kompleks lahko odlično poskrbi za vaše razpoloženje

Ste vedeli, da vaše telo za učinkovito delovanje potrebuje kar 13 vitaminov? Kar 8 od njih pa tvori skupino, ki je nepogrešljiva pri celičnem dihanju, pri pretvarjanju zaužitih hranil v energijo, pri prenosu živčnih celic ter še pri čem. Ta skupina se imenuje B kompleks, za katerega pa ste najverjetneje slišali že vsi. Ta vitamin kompleks pa lahko izjemno ugodno vpliva tudi na vaše razpoloženje.

Ravno vitamin kompleks namreč omogoča, da smo lahko polni energije. Telo z njegovo pomočjo namreč proizvaja tudi hormon sreče in se tako prilagaja vse bolj hitremu tempu življenja, in sicer s hitro obnovo celic.

 

Zadostna oskrba z vitaminom kompleks

Za zadostno oskrbo telesa z B kompleksom lahko poskrbite že s polnovredno prehrano. Ta vključuje zelenjavo, sadje, oreške, polnozrnate izdelke, mlečne izdelke, meso ter ribe. Torej lahko s pomočjo takšne hrane dobite dovolj vitaminov skupine B.

Ker je vitamin kompleks precej občutljiv, pa je ključno tudi to, na kakšen način ga vnašamo v svoje telo. Znano je, da so vitamini B v vodi topni, zato jih naše telo težko shranjuje. Pri tem pa je izjema samo vitamin B12. Zlasti kuhanje takšne vrste vitaminov hitro uniči. Njihova vsebnost se prav tako bistveno zmanjša v predelanih živilih. Telesu pa jih moramo seveda omogočati redno pa tudi v zadostnih količinah. Kot smo omenili, vitamin kompleks sodeluje pri ustvarjanju energije. Najbolje ga je zato uživati zgodaj zjutraj oziroma v dopoldanskem času.

 

Kdo je še posebej podvržen pomanjkanju vitaminov B

Na zadosten vnos kompleks vitamina morajo biti pozorni predvsem osebe, ki so dolgoročno podvržene stresu. Prav tako so pomanjkanju precej bolj podvrženi ljudje, ki kadijo, uporabnice kontracepcijskih tablet, prav tako osebe, ki pogosto uživajo alkohol.

Da je vitamin kompleks manj prisoten v telesu, lahko povzročajo še pitje kave, pitje pravega čaja in ne nazadnje tudi pomanjkanje spanca.